2014. november 30., vasárnap

Advent - APRÓ ÖRÖM


Advent a várakozás, készülődés időszaka. A természet megpihen, erőt gyűjt ilyenkor, mi viszont ebben az időszakban vagyunk a legpörgősebbek.
Talán pont azért hajtunk ennyire, hogy a mi karácsonyunk legyen a legszebb, az ajándékaink a legtökéletesebbek, mindenkinek örömöt szerezzünk, és mindennel elkészüljünk időben.
De mire szenteste végre a családdal lehetünk, fáradtak és feszültek vagyunk.
Lassuljunk le egy kicsit, szakítsunk időt egymásra! Üljünk le beszélgetni, hallgassuk meg a párunkat, a gyerekünket, és adjunk hálát hogy itt vannak nekünk, együtt lehetünk, együtt készülhetünk a karácsonyra, együtt gyújthatjuk meg az első gyertyát!
Ezek a beszélgetések arra is alkalmasak lehetnek hogy tervet készítsünk a következő évre, amelyek nekem mindig erőt adnak, és feltöltenek!
Kívánok mindenkinek meghitt, békés készülődést!







2014. november 29., szombat

Az első hó - APRÓ ÖRÖM


Ma kicsit kirándultunk, elmentünk megnézni egy házikót a Mátrában, ami szóba került, mint lehetséges szilveszteri bázis.
És bizony ott már hó van! Igaz hogy kevés, hogy olvadozik, de az első idén télen, és tiszta karácsonyi hangulatom lett tőle!













2014. november 28., péntek

Sült kacsa, párolt lila káposztával - KONYHA


Még a nyáron kaptam két vadkacsát az egyik munkás nénitől, amiket átmenetileg lefagyasztottam, várva a nagy alkalomra, amikor majd előveszem, és megsütöm őket. Lehet hogy másoknál teljesen hétköznapi étel a kacsa, de nekem valahogy olyan ünnepi, nem mindennapi!
A héten ünnepeltünk! :)

Hozzávalók:
A kacsához:
  • egy konyhakész kacsa
  • egy pohár víz
A párolt lila káposztához:
  • egy kisebb fej lila káposzta,
  • 2 fej hagyma
  • 1 kisebb birsalma
  • cukor, só, ecet
  • kacsazsír

Teljesen egyszerű elkészíteni, a megmosott, konyhakész kacsát beteszem egy tepsibe /SÓ NÉLKÜL/, aláöntök egy pohár vízet, majd lefedem alufóliával. Írány a sütő, 200 fokon, kb 1 óra.

Közben a káposztát csíkokra vágom, és lesózom. Körülbelül 15 percig hagyom állni, közben felkockázom a hagymákat.
Pici kacsazsíron /amit a kacsa alól is vehetünk/ megdinsztelem a hagymát, amikor már puha rádobok 4 evőkanál cukrot, és ráreszelem a birsalmát.
Hagyom egy kicsit karamellizálódni, majd rádodom a káposztát is. Ezután az egész bandát meglocsolom 3 evőkanál ecettel, és fedő alatt addig párolom, míg a káposzta meg nem puhul. Időközönként ránézek, és megkavarom.

Hústűvel megnézem hogy megpuhult-e már a kacsa?! Ha igen, leveszem az alufóliát, és pirosra sütöm.
A kacsát kiveszem a kisült zsírból, és ekkor sózom!
Ennek azért van jelentősége, mert így nem lesz sós a zsír, tehát nem avasodik meg!
Hagymás törtkrumplival tálalom!

Jó étvágyat hozzá! :)



2014. november 27., csütörtök

Adventi koszorú - KÉZMŰVES


Idén kötött alapú adventi koszorút szerettem volna, tetszik nekem ez az új koszorú trend.
Az alap egy egyszerű szalma alap volt, amit vatelinnel körbetekertem, hogy vastagabb legyen, kötöttem egy téglalapot, egyszerű 3 sima két fordított mintával, amit ezután ráhorgoltam a koszorú alapra.
A gyertyákat felrögzítettem a koszorúra, majd a dekorálás következett! Van itthon mindenféle kis fityegőm, csipkém, szalagom, farkasfogam, ezekkel variáltam, végül aztán ez jött ki belőle! :)












2014. november 25., kedd

Hová jutottunk?


Ma vagyunk fél éve együtt Attilával! És hol kezdtük a napot? Az ideggyógyászaton! :D
Még szerencse hogy itt van az Sztk. az út túloldalán! Belekapaszkodva átbotorkáltam vérvételre, és az ideggyógyászatra, kivizsgálásra.
Ültünk, vártunk a sorunkra, közben azon röhögtünk, hogy fél év után itt kötöttünk ki! :D
De komolyra fordítva a szót, szerencsére nincs komolyabb probléma, "csak" ez a jóindulatú helyzeti szédülés. Mert már magyar nevét is találtam a neten. :)
Ez egy mechanikai elváltozás, magától helyre fog jönni, ha a kis kristályok visszatérnek a helyükre, addig szédülni fogok.
Van egy speciális mozgássorozat, amit naponta többször el kell végeznem, és ennyi, amit tenni tudok a javulás érdekében.
Sajnos ez most már bármikor előjöhet!
De jöjjön valami szebb, és jobb! Szóval fél éve együtt! :)))
Olyan kis idő ez még, de közben meg annyi mindenen mentünk keresztül, volt részünk bőven mindenben! A sok akadály mellett rengeteg szép emléket, élményt gyűjtöttem, amiért hálás vagyok!
Élményekkel teli fél év volt, az biztos!
Köszönöm neked! :)




2014. november 23., vasárnap

Szédült Tyúk - AJÁNLÓ


Jelentem a helyzet változatlan, de legalább már a kedvem jó, és nem vagyok betojva, hogy mi lesz velem!? Majd csak javul a dolog! Bár az egy kicsit aggaszt hogy 3 hét múlva repülök Rómába! :/
Addig is /kínomban/ jókat röhögök magamon, olyan vagyok, mint egy részeg, faltól falig támolygok, forog velem az egész világ. Hivatalosan is kiérdemeltem a Szédült Tyúk jelzőt! :D
Ha tudnátok milyen buli van a fejemben! :D
Unalmamban már megnéztem egy csomó filmet, sorozatot, és közben eszembe jutott egy-két dolog, amit mindenféleképpen ajánlani szerettem volna nektek!
Az egyik ilyen film az Időről időre /About time/. Annyira imádom, nagyon nagyon aranyos!
Most nyáron mutatta meg nekem Attila, és csodálkoztam hogy nem hallottam korábban róla.
Hogy maradhatott ez ki?
Ezzel hivatalosan is csatlakoztam a Rachel McAdams rajongók táborába!
Ne hagyjátok ki, ha még nem láttátok! :)






Holnap megyek dokihoz! Remélem kitalál valamit, mert menni szeretnék dolgozni!
Hogy néz már ki hogy 3 hét után táppénzen vagyok? :/

2014. november 20., csütörtök

Erős vagyok! Vagy mégsem... :/





Már kezdtem elhinni, hogy mindent meg tudok csinálni, erős vagyok, jöhet bármi, túlélek mindent! Így is volt...eddig, csak a szervezetem benyújtotta ma a számlát, ami egy kicsit elgondolkodtatott!
Tulajdonképpen február óta nem sokat pihentem, megállás nélkül dolgoztam, közben háromszor költöztem, maszekoltam, elnyomva magamban mindent, amit csak lehet.
Két napja olyan szédüléssel ébredek, hogy forog velem az egész szoba. Kell fél óra mire egyáltalán fel tudok kelni az ágyból anélkül, hogy orral előre esnék, a vérnyomásom a béka segge alatt van. Napközben aztán jobb lesz, de egész nap olyan vagyok, mint akit agyonvertek. Ma nem bírtam tovább, elmentem dokihoz, aki jól rám hozta a frászt, egyből a sürgősségire akart küldeni. Aztán konzultált egy neurológussal, és megbeszélték milyen gyógyszert írjon fel, így hétfőig kaptam haladékot, meglátjuk, hogy reagálok a gyógyszerekre. Pihenni kell, és sok folyadékot inni! Remélem gyorsan elmúlik, mert nem túl jó érzés, és nem akarok sokat hiányozni a melóból!
Beningnus paroxismalis. Cuki név! :/
A belső fül folyadékterében van valami, ami ingerli az egyensúlyszervet, de nem lehet tudni hogy mi okozza. Kimerültség, stressz, trauma, vírus...nem tudni.
És itt a kérdés!!!
Muszáj nekem, nekünk mindig erősnek lenni?
Elegem van abból hogy mindenki azt várja el tőlem, hogy erős legyek, hogy viseljem méltósággal, amit kaptam, hogy ne sajnáljam magam! Ti sajnálnátok magatokat, ha a férjetek 9 év házasság után, a 4. sikertelen lombikotok után 2 nappal oda állna elétek és azt mondaná el akar válni?! Amikor egyik napról a másikra el kellene hagynotok az otthonotokat, azt se tudva hirtelen hogy hova mentek?! Hogy rá két hétre az az ember, akiről addig azt hitted soha nem tudna neked fájdalmat okozni, a születésnapodon beadja a válókeresetet?! És ha egy hónap múlva kiderülne, hogy a barátnőtökkel van, aki elhagyta érte a férjét, megpecsételve ezzel két kisgyerek életét is?! És még mennyi, mennyi minden!
Lenyeltem a békát.... mentem tovább, előre, mert tudom hogy soha nem tudnám neki megbocsátani ezeket a dolgokat! Nincs más út, csak az előre! És próbáltam közben nem sajnálni magam, a jó dolgokra koncentrálni, és igazán sok jóban volt, van részem! Tényleg kárpótol az élet!
De nem fojtok el tovább mindent, nem lesz több tabu az életemben. Volt elég mellette! És amúgy is mit értem el vele? Így is azt hallom vissza, hogy nem tudok tovább lépni! Nem, nem tudok, mert nem tudok ezzel a haraggal, és gyűlölettel élni!
Kimerültem, elfáradtam...




2014. november 11., kedd

2014. november 9., vasárnap

Csülök kertészlány módra - KONYHA


Van egy jó kis csülök receptem, ami eddig mindig mindenhol nagy sikert aratott.
Kivételesen most nem egész csülökkel készítettem, hanem szelettel, mert kettőnknek ez is bőven elég volt.

Hozzávalók 6-8 személyre:
  • 2 db csülök
  • kb. 4 nagyobb vöröshagyma
  • 8-10 db borókabogyó
  • 8-10 db szemes bors
  • fahéj, szerecsendió (kb. 1-1 kávéskanál)
  • 1 üveg sör
  • 6-8 db zsályalevél (szárított is jó)
  • 4 rozmaring ág (ez is lehet szárított)
  • olaj
Elkészítés:

Pataki tálban szoktam készíteni, amit sütés előtt be szoktam áztatni, 1-2 órára.
A csülköt bevagdossuk csontig, és jól bedörzsöljük sóval.
A fűszereket mozsárban összetörjük, és kb. 1,5 dl olajjal elkeverjük.
Ezzel is bedörzsöljük a csülköket, utána mehetnek a cseréptálba.
A hagymákat megpucoljuk, negyedekre vágjuk, és a csülkök mellé dobjuk.
1 pohár sört öntünk alá, a tálat lefedjük, és mehet a sütőbe.
A húst fél óránként meg kell fordítani, közben locsolgatni a sörrel.
Addig sütjük, míg a hús meg nem puhul, ez kb 2 óra, 180 fokon, ezután levesszük a fedőt, és fél óra alatt ropogósra pirítjuk.
Általában barna szósszal, és zsemlegombóccal szoktam tálalni, de most krumplit dobtam a tálba, ami szépen megsült a hússal együtt.

A maradék sör a szakácsot illeti! :)

Jó étvágyat!






2014. november 8., szombat

Valentino kávéház - APRÓ ÖRÖM


Sétálgattunk ma a városban, és találtunk egy nagyon hangulatos kis kávézót. Belépve, szinte azonnal másik világban éreztük magunkat. Kubai hangulat, olyan érzéssel fűszerezve, mintha beültünk volna a nagymamához kávézni, szól a jazz, a csajok nagyon kedvesek, és hozzáértők. Tényleg!
Óriási választékkal rendelkeznek, és nekem az is kifejezetten tetszett, hogy nincs két egyforma csésze, tányér, mintha minden darabnak lenne egy története!
Hosszas szaglászás után végül diós-juharszirupos kávéból készült kapucsínót választottam, Attila pedig narancsos-csokis hosszú kávét. Finom volt nagyon!
Ezután meghallgattuk a déli harangjátékot, a város főterén, és közben azon gondolkoztam hogy mennyi minden mellett elmegyünk! Néha hátra kell lépni, és figyelni!
Itthon bedobtam a sütőbe a kis bőrös malac combit (aminek a receptjét meg fogom veletek osztani), közben a VH1-on a 100 legfelejthetetlenebb ballada szólt a 80-as, 90-es évekből. Bryan Adams, Phil Collins, Boyz 2 men, Seal, and the ladys,Tina, Toni, Christina, Whitney, Mariah.
Szóval ez a nap is nagyon rendben volt, tele apró örömökkel, amik megmelengették a szívemet! :)
A fényképezőgépet sajna nem vittem magammal, úgyhogy csak mobilos képekkel tudok szolgálni!






2014. november 2., vasárnap

Kökénylekvár - KONYHA


A csipkebogyó mellett a kökény a természet másik nagy őszi adománya, ilyenkor a bokrok már roskadásig telnek kék bogyókkal.
Magas C-vitamin forrás, flavonoidokban gazdag, és még finom is! :) Szeretjük az ilyet! :)
Kicsit korábban szedhető, mint a csipkebogyó, de meg kell várni hogy legalább egyszer megcsípje a dér. Most olvastam, hogy ugyanezt a hatást érjük el, ha egy napra a fagyóba tesszük.
Mivel a kökénybokor igen szúrós, mi egy ponyvát terítettünk alá, és a fiúk botokkal leverték a termést. Ezután persze jó alaposan kiválogattuk, csak az ép, egészséges szemeket használtuk fel.
Kitaláljátok hogy mit akartak készíteni belőle, ha már így megdolgoztak érte? :D
Persze hogy pálinkát! :D
Talán majd jövőre! ;) Egyébként maga a szedés is jó kis családi program lehet, kicsik és nagyok egyaránt élvezik szerintem! Abból kiindulva hogy Attila apukája is milyen lelkes segítség volt! :D
Nem mértem semmit, így pontos mértékegységeket nem tudok adni, de szerintem elronthatatlan.
Vannak ezek a piacon kapható, fényes, üveg fedős lábasok. Na ebből a legnagyobb majdnem tele volt az átválogatott kökénnyel. Körülbelül félig engedtem vízzel, nem lepte el a bogyókat.
Addig főztem, míg a bogyók el nem kezdtek szétesni, ekkor krumplitörővel átnyomkodtam.
Egy kis rotyogtatás után szitán áttörtem, és a maradékon azt láttam, hogy még elég sok hús van rajta, ezért még egyszer felengedtem vízzel, és egy kis főzés után újra áttörtem.
Lehet hogy ezt ki tudtam volna kerülni, ha az elején több vizet adok hozzá! ;)
Az átszűrt kökényhez, ami szerintem kb. 2 kiló lehetett,  nagyjából fél kiló cukrot adtam, felforraltam, majd üvegekbe töltöttem, amiket ezután lezártam, és 5 percre fejre állítottam.
A megmaradt mag, héj, és kevéske hús se veszik kárba, mert újra vízzel felengedve, cukrozva, szörpöt lehet belőle készíteni.
Nem találtam itthon szörpnek való üveget, így az egészet, úgy ahogy volt bedobtam a fagyóba.
Majd ha lesz üvegem, elkészítem a szörpöt is!
Szerintem nagyon finom lett, kicsi savanykás, de sütibe, tejberizs mellé, vagy kenyérre kenve is elsőosztályú csemege! :)