2014. december 4., csütörtök

Turai kastély - ÚTON-ÚTFÉLEN


Van egy nagy könyvem, melynek az a címe hogy Szép Magyar kertek, megtalálható benne az összes itthoni arborétum és kastélykert. Nagy vágyam egyszer mindet meglátogatni!
A kastélyokat is nagyon szeretem, azokat is szívesen látogatom. Sajnos sok olyan birtok van Magyarországon, amelyek egykor gyönyörűek voltak, de ezek az épületek mára nagyon elhanyagolt állapotba kerültek. Remélem egyszer újra régi pompájukban fognak tündökölni, meseszép parkokkal, kertekkel! :)
Pár napja Turán jártunk, a Schossberger kastélyban, amit Schossberger Zsigmond kereskedő építtetett, Ybl Mikós tervei alapján 1883-ban.
A második világháború idején német, majd szovjet főhadiszállás lett, de működött kórházként, és iskolaként is!
2005-ben kezdték meg felújítását, de még mindig elég romos állapotban van.
Viszont ez kölcsönöz neki egy kis misztikus, romantikus hangulatot, amit pár Hollywoodi produkció is kihasznált! Itt forgatták a Holdhercegnő (2008) című filmet, és 2010-ben Angelina Jolie tette híressé, első saját filmjét, a Vér és méz című háborús szerelmi történet egyes jeleneteit forgatta itt, és egy időben az a hír járta, hogy a hölgyemény annyira beleszeretett a kastélyba, hogy meg akarja vásárolni azt.
Sajnos aztán nem így történt!
A hozzáépített pálmaház, körbe az óriási ablakokkal egyszerűen elvarázsolt! Beültem az egyik nagy ablakba, és elképzeltem ahogy ott hímezgetek, közben kávét szolgálnak fel, a nap süti az arcomat....
Nagyon sötét, ködös, esős napon voltunk, de nekem ettől méginkább tetszett az "elvarázsolt kastély"!:)




















2 megjegyzés: